Apple produceert producten in China, maar wil ze verplaatsen

Geplaatst op 13-12-2022

Categorie: Electronica

In 2010 kondigde Apple-CEO Steve Jobs aan dat de producten van zijn bedrijf in China zouden worden gemaakt om te profiteren van lagere arbeidskosten en de geschoolde productiearbeiders van het land. Jobs verdedigde deze beslissing omdat Apple door lagere productiekosten zijn producten tegen lagere prijzen zou kunnen verkopen. Hij geloofde ook dat Apple meer omzet zou kunnen genereren door zich te richten op Chinese consumenten met hogere inkomens. In wezen is China nu een belangrijke productiebasis voor Apple-producten.

 Jobs had een goede reden om China te selecteren voor productieactiviteiten. Het land heeft lage arbeidskosten in vergelijking met andere locaties, zoals de Verenigde Staten, waar Apple voorheen gevestigd was. Door zijn activiteiten in China te vestigen, kan Apple geld besparen en toegang krijgen tot een groot aantal geschoolde werknemers. Bovendien subsidieert de Chinese overheid bedrijfsactiviteiten in de grote steden, wat bedrijven nog meer stimuleert om hun fabrieken daar te vestigen. Het is ook zeker aan te raden om te kijken naar refurbished toestellen in plaats van een nieuw toestel. Dit is duurzaam en daarnaast ook zacht voor je portomonnee. 

Hoewel Apple van plan is om sommige producten ook in China te produceren, richtte het zich aanvankelijk op het exporteren van goederen naar China vanuit andere landen. Hierdoor kreeg Apple toegang tot nog meer geschoolde werknemers en kon het zijn producten in China vervaardigen. Bovendien zijn de Chinese douaneregels veel minder streng wanneer goederen internationaal in plaats van binnenlands worden vervoerd. Deze praktijk wordt 'regionale productie' of 'out-of-country productie' genoemd en wordt gebruikt om buitenlandse goederen te vervaardigen voor export naar China.

Hoewel het produceren van producten in China Apple helpt om de verkoop te verhogen, heeft deze stap geleid tot enige bezorgdheid bij consumenten en arbeidsorganisaties. Om te beginnen worden veel van de producten van Apple vervaardigd in fabrieken waar kinderarbeid wordt toegepast. Bovendien beperken de strikte Chinese arbeidswetten hoeveel werknemers kunnen staken en hoe lang ze dit kunnen doen zonder gevolgen. Dat kan het voor werknemers moeilijk maken om effectief te protesteren tegen slechte werkomstandigheden of mishandeling door het management. Als gevolg hiervan kan het voor Apple moeilijk zijn om hun fabrieken ethisch te runnen, ongeacht waar hun producten daadwerkelijk worden gemaakt. de beroepsbevolking van de wereld - althans niet onmiddellijk. Bovendien heeft het besluit van Apple enige bezorgdheid doen rijzen over de vraag of het bedrijf daar succesvolle productiefaciliteiten zal kunnen runnen als de omstandigheden geen eerlijke behandeling van werknemers mogelijk maken. Wat uiteindelijk nodig is, is een ethische benadering door zowel bedrijven als regeringen om te garanderen dat werknemers onder alle omstandigheden eerlijk worden behandeld - niet alleen wanneer multinationale ondernemingen in het buitenland actief zijn, maar ook wanneer ze in het binnenland van China worden gemaakt.